Så går arbetet till med Virtuell Design
Du kanske har en bild i huvudet eller en skiss på bordet som visar hur slutresultatet ska se ut. Bra! För att vi ska nå dit och göra din idé till verklighet kommer vi gå några steg tillsammans. Här följer en guide som förklarar ord, begrepp och alla faser genom hela processen.
Vad är renderade bilder?
Bilderna som skapas av datorer kallas renderade bilder eller CGI. Datorerna räknar ut hur ljuset studsar mot en geometri, alltså din produkt. Bilden kan ta allt från ett par minuter till flera timmar att räkna ut.
Vad är 3D-animeringar?
Filmer som skapas av sammansatta 3D-renderade bilder kallas för 3D-animeringar. De skapas genom att 25-30 renderade bilder visas per sekund. Beroende på hur invecklad produkten är kan det ta veckor för en dator att rendera ut en färdig animering.
Gör en storyboard för 3D-animering
En stor storyboard är det första vi gör tillsammans. Den beskriver vilka delar och moment en animering ska visa. Den kan vara väldigt enkel med hållpunkter, eller mer detaljerad med bilder och skisser. Det beror lite på hur komplext arbetet är.
Innehållet i storyboarden styr pris och vad vi ska göra. Det är därför viktigt att alla moment som du vill visa finns med.
Några av våra kunder gör storyboarden själva, andra vill att vi gör den tillsammans. Vi kommer gärna med idéer och förslag.
Bestäm vinklar i 3D-animering
Om vi ska göra en 3D-animering av din produkt kommer vi börja med att göra en kameraåkning som du får ta ställning till. Produkten kommer att vara avskalad rent visuellt, precis som när vi gör en renderad bild. Det här kallar vi för utkast. Nu är det din uppgift att säkerställa att alla detaljer är med, att momenten utförs på rätt sätt, att kameran rör sig på ett bra sätt och att alla föremål har rätt form.
Uppe till vänster i bild står en timecode som du kan referera till när du berättar för oss var eventuella ändringar ska göras. Den kommer vi ta bort när det är dags för slutleverans.
Korrektur – så funkar det
Du kommer självklart få titta på resultatet under arbetets gång och berätta för oss om det är några ändringar som ska göras. Det här kallas för korrektur. Kostnadsberäkningen du får av oss anger hur många korrektur som ingår i projektet. Om det står att det är ett korrektur innebär det alltså att du kan samla ihop alla eventuella ändringar vid ett tillfälle och skicka till oss.
Hur känns materialet?
Nu är det dags att bestämma och skapa ytskikten på produkten. På CGI-språk heter det här material eller shaders.
För att det här ska bli helt rätt behöver vi något av följande:
- Referensfoto
- Fysisk produkt
- RAL-, NCS- eller RGB-värde
Om produkten är tillverkad i ett vanligt material som rostfritt stål, gummi, kartong eller något annat behöver vi sällan en referens.
Release candidate, RC – nu är vi snart klara
En RC är en bild eller animering som ska vara helt korrekt. Den här kommer du få godkänna som slutgiltig leverans. Kanske har det dykt upp detaljer under arbetets gång som inte synts tidigare. Då är det okej att be om korrigering av dessa. Om du däremot har ändrat dig angående något som du tidigare godkänt kan vi behöva ta extra betalt för det.
Bra att veta
- När vi har gjort renderade bilder av din produkt kan vi enkelt skapa en 3D-animering.
- Det funkar också tvärtom – När vi har gjort en 3D-animering av din produkt kan vi plocka ut högupplösta bilder från den.
- Oavsett om vi gjort en bild eller animering kan vi bygga vidare på det och skapa AR (augmented reality) eller upplevelser för VR-headset. AR förstärker verkligheten genom att visa datorgrafik ovanpå verkligheten som du tittar på genom en platta eller i ett VR-headset. Det kan vara användbart för marknadsföring och/eller utbildning av din produkt.
- Om du har egna filmer kan vi hjälpa dig att addera rörlig grafik och snygga texter, så kallade Motion Graphics.
- Vi sparar alla filer från projektet och du är alltid välkommen tillbaka om du skulle behöva fler bilder med exakt samma kameravinkel, material och ljus på nya liknande produkter. Det här kommer förkorta processen.
Hör av dig!
Har du några funderingar? Ring eller skicka ett mail till Andreas.