Så görs interaktiv 3D - AR & VR, Appar, Serious Gaming

Kul att du vill lära dig mer om interaktiv 3D. Här presenterar vi en guide som förklarar ord och begrepp inom området. Vi kommer också gå igenom hur ett arbetsflöde ser ut när du jobbar med Virtuell Design.  

Vad är interaktiv 3D?

Interaktiv 3D är en upplevelse med 3D-scener som användaren kan interagera med i realtid. Till skillnad mot renderade bilder och animationer som ser ut på ett förutbestämt sätt, kan den som upplever interaktiv 3D välja själv vad som ska hända. 

Interaktiv 3D är ett samlingsbegrepp för upplevelser med Augmented reality (AR), Mixed reality (MR) och Virtual reality (VR) samt Android-, iOS-, PC- och webbapplikationer. 

Förproduktion med mål, mockup och förväntad leverans

För att slutresultatet ska bli som du har tänkt dig görs alltid en så kallad förproduktion. Den används för att specificera funktioner och vad som ska göras. Det här behöver inte vara detaljerat, utan tanken är att få en överblick på projektet.

Det här är delarna som ingår i förproduktionen.

  • Målsättning och målgrupp, alltså vad du vill uppnå och vem som ska interagera med produkten.
  • Mockup av applikationen i form av bilder som beskriver layout och interaktion.
  • Feature list som innehåller funktioner och grafiska element som ska finnas i programmet.
  • Hur programmet ska levereras. Det kan exempelvis handla om publicering i en webbutik eller en utbildning i hur programmet funkar i ett VR-headset eller någon annan plattform.


Alla dessa delar kommer styra prisbilden och du kommer ha full kontroll över hela projektet. 

Prototyp och alfaversion

En genialisk ide är sällan fulländad direkt, så är det något nytt börjar vi med att skapa en miniversion som kallas POC (Proof of concept) eller MVP (minimum fungerande produkt) så vi kan se att idén går att genomföra.
För att stämma av under projektets gång görs beta- och alfa-leveranser. Dessa kommer följa nyss nämnda feature list som har försetts med versionsnummer. Med hjälp av feature listan kommer du enkelt kunna följa eventuella förändringar. 

Vid varje leverans beskriver vi vad som är implementerat och ska godkännas av dig. 

Release candidate (RC) när programmet är klart

När alla funktioner har blivit verklighet får du en release candidate (RC) av programmet som du behöver gå igenom och godkänna. Det fungerar på samma sätt som tidigare med statuskommentarer när du fått beta- och alfa-leveranser.

Om programmet/appen ska publiceras i Google play eller App store tar det ungefär en vecka innan det syns publikt. 

Korrektur eller extra funktion

Hur många korrektur som ingår står alltid med i kostnadsberäkningen. Om det ingår en korrektur behöver du samla ihop alla eventuella ändringar vid ett tillfälle.

Om en funktion från feature listan blivit godkänd, men som sedan behöver ändras kan det kosta extra. Detsamma gäller även om du vill lägga till fler funktioner under arbetets gång. 

Bra att veta

  • Det är lättare sagt än gjort att lägga till ytterligare en plattform som inte framgått i den ursprungliga beställningen. Anpassningar behöver göras för olika plattformar.
  • Prestanda och vad som är möjligt att genomföra skiljer sig mellan olika plattformar.
  • Det kan ta tid att ändra hur programmet ska bete sig utifrån användaren, även om det upplevs som små ändringar. 

Om det finns renderade bilder eller animationer kan de delvis användas i interaktiva applikationer. Läs mer om renderade bilder och animationer här

Hör av dig!

Har du några funderingar? Ring eller skicka ett mail till Andreas.